2011 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU İLE ORTAYA ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER
2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununu incelediğimde ilk göze çarpan çarpıklık şu oldu. Bu konuyu üyelerimizle paylaşmakta yarar gördüm.
- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendine göre yapılacak tazminatlar (Emekli Yolluğu) ve
- 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneği
Hatırlanacağı üzere 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 28.Maddesinin 5 numaralı bendindeki "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) bendine göre yapılacak tazminat ödemesi, 1/1/2010 tarihinden itibaren 750 TL olarak uygulanır." hükmünden dolayı emeklilere 2010 yılında 750 TL emekli yazminatı ödenmişti. 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe kanununun yürülüğe girmesi ile 375 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede belirtilen 500 TL ödeme yapılması sözkonusu olacak.
Yine 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunun 28.Maddesinin 4 numaralı bendinde "657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca çocuk için verilmekte olan aile yardımı ödeneğinde, 15/1/2010 tarihinden itibaren aynı maddede öngörülen sayı sınırlaması dikkate alınmaz." hükmünden dolayı Çocuk yardımı ödemelerinde 2 çocuk sınırlandırılması yapılmaksızın tüm çocuklar için aile yardımı ödeneği ödenebilmekte idi. 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe kanununun yürülüğe girmesi ile maalesef çocuk yardımı ödemelerinde tekrar 2 çocuk sınırlandırmasına dönülmek zorunda kalındı.
Daha önce maaş zamlarında sözedilen sendikalı memura Toplu Görüşme Pirimi ve cocuk yardımında 2 çocuk sınırlandırmasını kaldıran kanun değişikliği mecliste bekleyen torba tasarıda yer aldığından ve henüz bu tasarı kanunlaşmadığından bu durum ortaya çıkmış bulunmaktadır.