Linkleri görebilmek ve üye ayrıcalıklarından faydalanabilmek için ücretsiz kayıt olun.
Pivot Tablo Nedir?
Pivot tablo; Excel Veritabanında kayıtlı verilerden yararlanarak hazırlanan Özet Veri Tablolarına verilen addır. Gerçektende çok az kullanıldığını düşündüğüm pivot tablo çok kullanışlı ve pratik bir araçtır. Excel kullanıcıları nedendir bilinmez, manuel olarak excel veri tabanından daha çok uğraşarak, daha riskli tabloları üretirler de Pivot Tablo hazırlama yoluna gitmezler. Bu birazda excelin gücü ile ilgili herhalde. Çünki excelde bir sorunun birçok çözüm yöntemi vardır.
Şimdi Kolay anlaşılması için basit bir Pivot Tabloyu birlikte yapacağız. Örneğimiz şöyle olsun. Exceltürk Oto Galerisinin 2010 yılının ilk üç ayı içerisindeki satışları Excel Veri Tabanında tutuluyor olsun. Şimdi bu kayıtları kullanarak Belirli Tarihlerde ,Satış Elemanlarının hangi Markalardan kaçar adet satış yaptığını gösterir bir Pivot Tablo düzenleyelim.
Veri Tabanımız aşağıdaki gibi olsun.

Pivot Tablo oluşturmak için; Excel sayfasındaki Veri menüsünden Özet Tablo ve Özet Grafik Raporu.. komutuna tıklayarak Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazını çalıştırarak başlıyoruz.
Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazını Başlatmak
Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazının adımları
Pivot Tablo, yani Özet Tablo oluşturma işlemi temel olarak üç adımdan oluşmaktadır.
1-
Veri Tabanı Türü ve
Tablo Türünü Seçmek,
2-
Veri Alanını Belirlemek,
3- Özet Tablonun oluşturulacağı Sayfayı Belirlemek.
Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazı - Adım 1[JUSTIFY]Yukarıda da bahsedilgiği gibi veri menüsünden Özet Tablo ve Özet Grafik Raporu.. komutuna tıklayarak birinci adım başlatılır. Açılan arayüzde üst kısımdaki
Çözümlemek istediğiniz veri nerede? sorusu için seçeneklerinden
Microsoft Excel Listesi veya veritabanı seçeneğini, Alt kısımdaki
Ne türde bir rapor oluşturmak istiyorsunuz? sorusu seçenekleriiçin de
Özet Tablo seçeneğini işaretleyiniz.
Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazı - Adım 2
Veritabanı türünü ve Tablo tipini belirledikten sonra ileri düğmesine tıklayarak ikinci adıma geçilir. Gelen arayüzde Aralık : isimli formül kutusuna doğrudan veri alnı aşağıdaki gibi girilir ya da üzerine tıklanarak seçilir ve enter tuşuna basılır.
Özet Tablo ve Özet Grafik Sihirbazı - Adım 3Bu bölümde Özet Tablonun hazırlanmak istediği sayfa;
Yeni çalışma sayfası ya da
Varolan çalışma sayfası seçeneklerinden birisini işaretlenerek Özet Tablonun Yeni bir çalışma sayfasında mı? yoksa veritabanınızın bulunduğu sayfadamı oluşturulacağını belirlersiniz.
Son yazan butona basarak işlem tamamlanır.
Oluşturulan Şablona Veri Alanlarının Taşınmasıİşte Zurnanın Vuvuzela sesi çıkardığı yer burası. Her ne kadar özet tablo ve özet grafik sihirbazınız üç adımda sizin için şablonu oluştursa da bana göre Özet Tablo oluşturmada en önemli nokta, oluşturulan şablona veri alanlarını Sürükle-Bırak yöntemi kullanılarak istenilen rapor tipinin oluşturulmasıdır. Arkadaşlarımıza tavsiyem hazırladığınız bir excel veritabanını kullanarak özet tablo sihirbazını kullanarak oluşturduğunuz şablona değişik veri alanlarını taşıyarak farklılı anlamaya çalışmanız.

[/JUSTIFY]